Miran

 

Na lang twijfelen steek ik over, naar de anderen. Moedig scanderen ze, soms ondersteund door een opgeheven vuist. Verdwaalde haren spelen met de wind. Ik zoek mijn lief. Wil mijn arm om haar schouder slaan en haar zo stilletjes een zijstraatje induwen. Van daaruit kunnen we verder, terug naar huis. Iedere vezel in mij voelt de spanning. Die vraagt om ontlading. Maar niet hier, niet zo.

Ik zie haar borsten voor me, haar intense blik. Gisteren, alsof we voor het laatst samen waren. Haar tong spelend met mijn lippen, langzaam afdalend, waarbij het leek of ze geen stukje wilde missen. Ik pakte haar zachtjes beet en dirigeerde haar gezicht tot op ooghoogte. Mijn mond zocht haar donkere fluwelen tepels en... 

Ik word voortgeduwd door de menigte. Die kent geen angst, wel een enorme urgentie.  Iemand naast me grijpt mijn hand en ik pak op mijn beurt die van mijn buurvrouw stevig vast. Ondertussen scan ik de massa op jouw silhouet. Achter ons wordt geschreeuwd, we versnellen onze pas. Kort kijken we om. In die ene seconde dat onze greep verslapt, verliezen we elkaar. Mijn hand maait in het luchtledige. Vertwijfeld zoek ik steun. Ik zie vrouwen alle kanten op rennen. Hoor gegil en schoten. Zelf verstijf ik, mijn voeten vastgeklonken aan de straat. Even lijkt ook mijn gehoor uitgeschakeld. Een man in uniform holt op me af, volledig op drift. Mijn blik omvat een vluchtig moment zijn smalende grijns. Dan volgt een droge knal, waarna helse kleuren samensmelten tot inktzwart.

 

Met het oog dat nog iets van zicht biedt, ontwaar ik een schim. En zie jou, mijn liefste Miran. Eindelijk. Je zit naast me, op je knieën en buigt naar me toe.

‘Ziba,’ fluister je zachtjes. Je kust jouw zout op mijn lippen.
januari 2023 - ingezonden kort verhaal Boekenweekwedstrijd Hebban. Thema: 'Ik ben alles', gebaseerd op onze diversiteit. Miran is een jongensnaam en betekent vrede en wereld. Ik heb hem gebruikt voor een vrouw met een verwijzing naar de gebeurtenissen in Iran. Volgens een schokkend artikel in de krant worden protesterende vrouwen bewust in de ogen geschoten. Het liet mij niet los. Ziba is een meisjesnaam en betekent beeldschoon.