Spiegeltjes

Sinds Jens binnen no-time en met een bravoure zoals alleen jonge honden die hebben, geslaagd is voor zijn rijbewijs, doet hij regelmatig aanspraak op de auto. Hij zwaait daarbij stoer met de autosleutel die tot nu toe heel erg van Ton was.
‘Jens, die auto moet nog langer mee!’ klinkt het boos, als er weer eens een afstandje bedwongen moet worden, waar zelfs de fietsbanden het niet warm van krijgen. En zoals dat gaat in goede gezinnen, kies ik volledig partij voor Jens: ‘Ach, laat hem toch! Waar hebben we anders een auto voor. Hij is toch al beschadigd, veel erger zal het niet worden.’
Maar juist in de leeftijd van ons vehikel zit de zorg van Ton. Wat als hij er straks mee stopt? Misschien wel onderweg op een verre reis. Hij wil zijn trouwe kameraad gewoon koesteren, zodat hij én wij nog kunnen rekenen op een redelijk gesmeerde oude dag.

Tijdens de onvermijdelijke grote beurt gaat de telefoon. De autodokter met slecht nieuws. Geven wij toestemming?
Toen Jens nog een kleuter was, kregen we al vaak te horen, dat hij zijn eigen kracht niet kende. Wat hij later demonstreerde met vastgedraaide badkranen. Of doppen van colaflessen, die alleen met de grootste moeite weer open te krijgen waren.
Zo zet hij dus ook de auto op de handrem. Goed, stevig en gedegen. Kosten, samen met nieuwe banden: meer dan duizend euro. ‘Maar,’ stelt de garagehouder Ton gerust, ‘dan kan hij ook weer een tijdje mee hoor!’

Gelukkig is de hele operatie op tijd klaar voor het uitstapje van mijn vriendin en mij.
Bij het hotel aangekomen, moet ik even in de achteruit. Het stikt er van de kleine paaltjes, dus rijd ik zachtjes, met volledige gebruikmaking van de achteruitkijkspiegels aan beide zijden, zoals Ton me zo vaak op het hart gedrukt heeft. Over de volle breedte raak ik een van de vier betonnen peilers waar het volledige hotel op rust. Die staat recht achter me en kun je in de zijspiegels dus niet zien. ‘Paar schrammetjes,’ zegt vriendin, terwijl ze de bumper met brute kracht op z’n plaats beukt.
Ik sms Ton. Heeft ie nog twee dagen verwerkingstijd.

april 2014

Deel deze pagina