Waarom hij kookt met kerst

‘Blijf jij nou eens lekker zitten, ik kook vandaag!’
Ik heb er echt zin in. Alle ingrediënten staan verspreid over het aanrecht en het lage kastje achter me. Ton wil helpen, maar dit laat ik me niet afnemen.
We wonen nog niet zo lang samen en meestal kookt hij. Maar ik wil ook wel eens laten zien wat ik kan.

Na een zorgvuldige afweging met behulp van al onze kookboeken was ik er uit: rijsttafel. Met verschillende hapjes, bescheiden van omvang. Chinese tapas eigenlijk. ’s Ochtends had ik alle benodigdheden al bij elkaar geshopt. Bij de Super en gedeeltelijk ook bij de plaatselijke Toko.
‘Nou wegwezen!’ zeg ik licht geïrriteerd als Ton in de keuken blijft dralen.
Ik lees de recepten door en pak mijn uitgeschreven plan de campagne erbij.
Maar eens beginnen met het bierbeslag voor de Kou Lou Youk. Meteen eieren kloppen voor de Fou Young Hai, slim! Tjap Tjoy mag lauw zijn straks. Satésaus op het laatst, de spiesjes bakken vóórdat ik de Kou Lou Youk in de frituur gooi.

Het stoom fluit langs de oren van de pannen en uit die van mij, maar ik kan trots zijn op mezelf. Het lukt zelfs nog om tussendoor de tafel gezellig te dekken.
‘Duurt het nog lang schat?’ vraagt Ton voor de derde keer.
‘Nee, nee, nog eventjes geduld hoor!’
Onze borden en de opdienschaaltjes heb ik voorverwarmd. Simpel in een afwasteiltje met heet water. Gehaast zet ik nog even een Chinees muziekje op. De credits daarvoor gaan naar Ton. Die heeft van alle gerechten muziek. Italiaans, Frans, Mexicaans, noem maar op. Dat maakt het zo af vindt hij.
Schaaltjes en borden afdrogen en vullen maar. Het ziet er allemaal even goed uit. Snel loop ik op en neer met m’n oogst, veeg een pluk haar uit mijn gezicht en glunder:
‘Aan tafel.’
Ton kijkt bewonderend naar het geheel.
‘Petje af, dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht.’
Nee dat snap ik. Na een volledig ingestorte hartige taartderrie en na die ene maaltijd waarbij ik de kabeljauw in rauwe staat had geprobeerd te fileren.
‘Eet smakelijk jongen!’
‘Jij ook. Zeg, schat, waar is de rijst?’
‘Rijst???’

december 2012

Deel deze pagina